Zdravilni učinki

V ljudski medicini so uživali haskap jagode kot sredstvo za krepitev kapilar pri boleznih srca in ožilja, kot tudi za druge bolezni želodca, jeter in žolčnika. Prav tako povečujejo izločanje radioaktivnih snovi.

 Haskap jagode svetujemo za uživanje ob avitaminozi, ko oslabljen zimski organizem potrebuje askorbinsko kislino. Sok haskap jagode zdravi mikozo in razjede, čista juha cvetov in listov pa je dobra za oči, grlo in kožne bolezni.

V tibetanski medicini je bila čista juha iz lubja predpisana kot zdravilo za glavobole, revmatizem, artritis in akutne bolečine v želodcu. Vodni izvleček iz njegovih cvetov, ki se uporablja kot obloga, se uporablja za zdravljenje očesnih bolezni. Zmečkani listi se uporabljajo za zdravljenje ran zaradi njihovih antiseptičnih lastnosti. Posušeni mladi poganjki, zbrani med cvetenjem, se uporabljajo za pripravo ekstrakta, ki je hkrati diuretik in sredstvo proti izpadanju las.

Sveže jagode so primerne za neomejeno uživanje, kakor tudi za vse vrste predelave: za pito, sladoled, jogurt, kompot, smuti, sok, džin in vino. Zaradi visoke vsebnosti pektinov (2%) se to jagodičje  uporablja tudi za želatinizacijo in je idealno za izdelavo čatnijev in džemov. Jagode so polne antioksidantov (do 4-krat več od gozdnih borovnic!), več vitamina C kot pomaranča in skoraj toliko kalija kot banana - ti sadeži si zaslužijo pravico imenovati se super jagoda .

Njihova temna rubinasta  barva je odlično barvilo za druge sokove in prehrambene izdelke. Posušeno sadje ohrani vse svoje dragocene lastnosti. Lahko so tudi zamrznjeni in ob taljenju  razpadejo na mousse, ki je še posebej dober za sladice.

ZAKAJ UŽIVATI HASKAP JAGODE?

Haskap jagode so zelo zdravilno sadje z močnim, skrivnostnim okusom. Vsebujejo vitamine in antioksidante, so zelo zdravo, vsestransko sadje in se lahko uspešno uporabljajo sveže, zamrznjene ali predelane.

Plodovi so polni vitaminov, med katerimi so: karoteni (provitamin A), tiamin (B1), riboflavin (B2), folna kislina (B9), piridoksin (B6), rutin (P), pektin in tanin. Vsebujejo tudi naravne makroelemente (magnezij, bor, natrij, kalij, kalcij, fosfor) in mikroelemente (mangan, baker, barij, silicij, jod), ki so koristni za človeški organizem.

Ugotovili so, da jagode vsebujejo raznolikost polifenolov, vključno s flavonoidi in fenolnimi kislinami. Antocianin je najbolj prevladujoči flavonoid, vključno s C3G, ki mu sledi cianidin-3-rutinozid.

Kar zadeva vsebnost vitamina C, je njegova vsebnost v  jagodah podobna limonam, saj vsebuje 40-60 mg%, in dopuščajo celo do 200 mg% (več: Sady Rossi; Lidia Vasilievna Yurina).

Drugi viri predstavljajo vitamin C v koncentracijah do 150 mg / 100 g (več: Vladimir Sergejevich Ilyin).

Plodovi vsebujejo 50% več polifenolov (vključno s 5-kratnimi antocianini) in več kot dvakrat več aktivnih antioksidantov v primerjavi z gozdnimi borovnicami ( V. myrtillus). Po raziskavah je raven antioksidantov višja kot pri katerikolih  testiranih sadežih. Raven absorbcije kisikovih radikalov  (ORAC) znaša 13.400 mmol / 100 g - izjemen rezultat! Poleg tega je količina fenolov na ravni 1.014 mg / 100 g, antocianov - 949 mg / 100 g, bioflavonoidov - 887 mg / 100 g.

V haskap jagodah so najdeni  iridoidi, ki so zelo redko prisotni v plodovih sadja.

Plodovi imajo veliko količino suhe mase (19%), sladkor (12,5%) - predvsem glukozo (75%), saharozo (do 11,4%) in manjše količine fruktoze, galaktoze, ramnoze. Sveže sadje vsebuje tudi velike količine dietetičnih izdelkov, kot so sorbitol in inozitol. Zgoraj omenjene snovi so ključne za zdravljenje raka, bolezni srca in sladkorne bolezni.

Haskap jagode zagotavljajo bistveno višje ravni TPC, flavonoidov in antioksidantne zmogljivosti v primerjavi s priljubljenimi jagodami, kot so borovnice, maline, jagode, robidnice in grozdje (Rupasinghe et al., 2012).

Prehranska vrednot (100 g ):

  • Visoka vsebnost fenolov in antocianov (najvišji delež vsega jagodičja)
  • Zelo visoka vsebnost  vitamina C: 76%  (zdravje celic, kože, krvne žile, kosti, hrustanec, celjenje ran)
  • Nizke kalorije: 2,6%  (53 kcal / 100 g)
  • Glikemična obremenitev: TBA (manj kot 10 = nizek učinek na krvni sladkor)
  • Sladkorji: 6-8%  so ogljikovi hidrati sladkorja

 

 PREDNOSTI HASKAPA NA ZDRAVJE

Obstaja veliko  prednosti  za uživanje haskap sadja, saj ima to jagodičje pomembne prehranske lastnosti, zaradi katerih izstopa v primerjavi z drugimi priljubljenimi jagodami.

Informacije na tej strani so povzete iz številnih znanstvenih študij in so analize svežega sadja, ne kakršnih koli dodanih ali predelanih proizvodov. Pomembno je tudi poudariti, da se prehranske lastnosti razlikujejo glede na vrsto, zrelost, lokacijo in zemljo.

haskap1.png       haskap2.png       haskap 3.png       haskap 4

Glede na vrednosti v tabeli  se pričakuje, da so te jagode potencialni vir v zdravstveni podpori fitokemikalij, ki kažejo na koristne dejavnosti, kot so antiadhezivnost, antioksidantnost in kemoprotektivnost, zato lahko zagotovijo zaščito pred številnimi kroničnimi boleznimi, npr. rakom, diabetes mellitus, rastjo tumorjev ali bolezni srca in ožilja.

Vitamin C je pravzaprav tudi antioksidant, ki lahko pomaga nevtralizirati proste radikale, ki so odgovorni za številne kronične bolezni. Imunsko zdravje je še en pomemben razlog, da vzamemo vitamin C.  V haskap jagodičju je vsebnost vitamina C višja od vsebnosti v pomaranči in limoni, vsebina pa sega od 50 mg-100 mg / 100 g.

Kot lahko vidite iz tabele 4, je haskap  zelo blizu vodilnemu sadežu s kalijem- banani.

DESET PREDNOSTI ZA VSAKODNEVNO UŽIVANJE HASKAPA (Lonicera caerulea)

Vnetja so osnovni vzrok za nastanek različnih kroničnih bolezni. Haskap je bogat s polifenoli, predvsem z antocianini, ki imajo sposobnost protivnetnega delovanja in hkrati pomagajo preprečevati nastanek bolezenskih stanj npr. vnetja dlesni, revmatoidnega artritisa...

Z antocianini bogat haskap je dokazano koristen za ohranjanje dobrega vida. Antocianini pomagajo povečati cirkulacijo v mrežničnih kapilarah, kar izboljša nočni vid.
Zavirajo tudi degeneracijo rumene pege in preprečujejo razvoj retinopatije pri bolnikih s sladkorno boleznijo.

Oksidacijska poškodba DNA, ki jo povzročajo prosti radikali v molekulah, naj bi se zgodila tisočkrat na dan v vsaki celici v našem organizmu. Je eden od razlogov zakaj se staramo in ima pomembno vlogo pri nastanku in razvoju rakastih celic. Študija, v kateri je testna skupina dnevno uživala haskap je dokazala 25% zmanjšanje prostih radikalov v organizmu.

Z antocianini bogat haskap pomaga ohraniti zdrav srčno-žilni sistem. Nevtralizira škodljivo delovanje encimov, ki uničujejo vezivno tkivo tako, da pozdravi poškodovane proteine v stenah žil.
Oksidacija LDL (lipoprotein nizke gostote, znan tudi kot "slab holesterol") je eden od krivcev za nastanek različnih srčno-žilnih obolenj. Povzroča nastanek plakov na stenah žil, ki posledično vodijo v razvoj arterioskleroze. Oksidiran LDL je poleg tega tudi velik razlog za nastanek kroničnih vnetij v organizmu, oksidirani delci LDL so manjši in gostejši od normalnega LDL delca in pospešijo aktivnost encimov, imenovanih metaloproteinaze ali MMP, ki lahko povzročijo nestabilne plake ter nevarnost sprostitve v krvni obtok.
Zmanjša tudi tvorjenje dušikovega oksida v endoteliju (notranja plast žilne stene), s tem pa stimulira apoptozo (programirano celično smrt) in poveča vnetja.
Študija je pokazala, da uživanje 75 g haskap jagod z glavnim obrokom močno zmanjša oksidacijo LDL lipoproteinov.
Haskap vsebuje tudi dodatne fitokemikalije in klorogensko kislino, ki pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka.

Haskap sodi med vrste jagod z visoko hranilno vrednostjo, saj je bogat z vlakninami, vitamini, (predvsem z vitaminom C) in minerali, hkrati pa vsebuje zelo malo kalorij (53kcal/100g)

Antioksidanti ščitijo naš organizem pred celičnimi poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali in nestabilne molekule in lahko vodijo v pospešeno staranje in nastanek življenjsko nevarnih bolezni, kot je rak.
Glede na raziskave ima haskap najvišjo izmerjeno količino aktivnih antioksidantov med vsemi testiranimi vrstami sadja, zato je odlična izbira za naravno povečanje dnevnega vnosa antioksidantov v naš organizem.

Visok krvni tlak je eden glavnih razlogov za številne bolezni. Haskap vsebuje določene fitokemikalije in klorogensko kislino, ki pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka.
Študija izvedena na ljudeh s preveliko telesno težo je pokazala zmanjšanje krvnega tlaka za 6-7% pri uživanju 50g Haskapa dnevno v obdobju 8 tednov.

Haskap je bogat z vitamini in antioksidanti, ki krepijo moč možganov. Redno uživanje haskapa povečuje spominsko moč, njegovi antioksidanti uničujejo proste radikale in zmanjšujejo oksidacijski stres, ki slabo vpliva na možgane.

Več študij je pokazalo, da ima haskap antidiabetične učinke. Bioakivne spojine v haskapu pomagajo uravnavati nivo sladkorja v krvi in zmanjšujejo negativne učinke na organizem, ki jih povzroča povečan sladkor v krvi.
Antocianini v haskapu še dodatno znižujejo občutljivost na insulin in glukozo.

Haskap vsebuje snovi, ki pomagajo preprečevati vezavo bakterij na stene sečnega mehurja. Te okužbe so zelo pogosta težava pri ženskah in jih z rednim uživanjem preprečujemo.