O haskapu

Haskap (Lonicera caerulea), znan tudi kot užitno modro jagodičje, je japonsko ime Ainu prebivalcev severne Japonske za haskap jagode, ki v njihovem jeziku pomeni »jagode dolgega življenja in dobrega vida »ハスカップ«.
V Rusiji in na Japonskem so te jagode cenjene in priljubljene že stoletja zaradi svojega edinstvenega in slastnega okusa ter izrednih zdravilnih lastnosti, vendar so v Evropi skoraj neznane.

Haskap jagodičje se uvršča med cirkumpolarne vrste rastlin, ki jih najdemo v severnih borealnih gozdovih Azije, Evrope in Severne Amerike. Najbolje uspeva v vlažnih območjih na obrobjih borealnih gozdov, v zemlji bogati s šoto. Najdemo ga tudi v planinskih predelih, vendar so jagode manjše in trpkega okusa.
Grmi haskapa zrastejo do 2 metra v višino, njihova rodnost je 30 let in več in so ekstremno odporni na mraz.

Haskap jagode so temno modre barve, edinstvenega slastnega, sladkega okusa in vsebujejo široko paleto bioaktivnih spojin, vitaminov in mineralov, ki jih človeški organizem dnevno potrebuje za svoje delovanje. Strokovnjaki jih imenujejo »jagode večne mladosti«, saj vsebujejo snovi, ki zavirajo staranje celic v organizmu.
Dozorijo že meseca maja, pred jagodami in so najzgodnejše jagodičje v sezoni.

Sorte Haskapa, ki jih gojijo naši kooperanti so vzgojene v okviru programa za jagodičje na Univerzi v Saskatchewanu, Kanada.
Naši nasadi Haskapa uporabljajo ekološke metode gojenja, prav tako se tudi plodovi predelujejo v izdelke na ekološki način in imajo ekološki certifikat.